Релевантност концепта ревитализације језика из перспективе савремених образовних политика (Annals of the Faculty of Philology, 2019)
У раду се анализира појам ревитализације језика и разматра концепт њене примене као начина очувања језика у савременом добу. Једним од предуслова успешне језичке обнове у неком друштвеном окружењу сматра се језичка стандардизација, којом се поставља основ за стварање афирмативних ставова према етничком језику унутар обеју заједница – мањинске и већинске. Међу приступима језичкој ревитализацији наводе се промена смера језичке замене, затим grass roots иницијативе, теорија друштвених мрежа, као и значај bottom-up и top-down смерова језичке политике – како на националном, тако и на интернационалном плану. Уз осврт на одређене социолингвистичке елементе и околности, у раду се као посебан пример обрађује случај словеначког језика и његовог актуелног статуса у образовном систему Републике Србије.