Podizanje subjekta na primeru italijanskog glagola sembrare i srpskog glagola izgledati

Аутори

  • Milena D. Popović Pisarri

DOI:

https://doi.org/10.18485/analiff.2019.31.2.20

Кључне речи:

sembrare, izgledati, subjekatsko podizanje subjekta, subjekatska kontrola

Сажетак

U radu analiziramo i poredimo upotrebu glagola subjekatskog podizanja subjekta sembrare i izgledati. Za razliku od italijanskih i srpskih modalnih i faznih glagola podizanja, koji spadaju među glagole obligatornog subjekatskog podizanja subjekta, sembrare i izgledati mogu se javiti i s podignutim subjektom i bez njega. Svoju ćemo analizu sprovesti na osnovu sledećih sintaksičkih parametara: 1) odsustvo podignutog subjekta uz glagole sembrarе i izgledati/prisustvo podignutog subjekta uz glagole sembrare i izgledati, 2) tip konstrukcije upotrebljene u funkciji dopune glagola sembrarе i izgledati u odsustvu podignutog subjekta/tip konstrukcije upotrebljene u funkciji dopune glagola sembrarе i izgledati u prisustvu podignutog subjekta i 3) upotreba glagola sembrarе i izgledati u funkciji kongruentnih upravnih predikata u konstrukcijama s podignutim subjektom/upotreba glagola sembrarе i izgledati u funkciji nekongruentnih upravnih predikata u konstrukcijama s podignutim subjektom.

Budući da se pod određenim uslovima i glagol sembrare i glagol izgledati mogu upotrebiti i kao glagoli subjekatske kontrole, predmet naše analize biće i tipovi konstrukcija koji se u ovom slučaju javljaju u funkciji njihovih dopuna.

Downloads

Објављено

2019-12-20

Како цитирати

Popović Pisarri, M. D. . (2019). Podizanje subjekta na primeru italijanskog glagola sembrare i srpskog glagola izgledati. Анали Филолошког факултета, 31(2), 377–390. https://doi.org/10.18485/analiff.2019.31.2.20

Bрој часописа

Секција

Чланци