Интердисциплинарни однос језика и политике (испрекидани еквилибријум и језичка политика у Босни и Херцеговини од 1945. до 1990)

Аутори

  • Александра Р. Савић

DOI:

https://doi.org/10.18485/analiff.2020.32.2.14

Кључне речи:

језик, политика, интердисциплинарност, теорија испрекиданог еквилибријума, политичка лингвистика, језичка политика

Сажетак

У раду се представља интердисциплинарни однос између језика и политике. Основнo полазиште овог рада јесте да су и политика и језик комплексни и вишедимензионални друштвени феномени који се не могу посматрати независно – и један од другога али и од читавог низа других друштвених феномена. Друга хипотеза рада гласи да још увијек има прилике за снажнију интеракцију ових поља у научном смислу. Студијом случаја приказујемо како путем једне политиколошке теорије (испрекиданог еквилибријума) можемо анализирати језичке процесе и то у овом случају језичку политику у Босни и Херцеговини од 1945. до 1990. Анализа је показала да, насупрот поставкама ове теорије, период равнотеже у јавним политикама које смо испитали не одликује стабилност него низ мањих, радикалних промјена. Оно што смо примијетили у овој огледној скици јесте да и једна и друга дисциплина имају велику корист од интердисциплинарног приступа. На основу резултата, закључујемо да би било корисно у теорију испрекиданог еквилибријума укључити истраживања јавних и језичких политика у подијељеним друштвима, односно вишенационалним заједницама. Лингвистика, заправо језичка политика и планирање, могу уврстити ову теорију у свој методолошки апарат како би се анализирали дужи периоди у историји језичке политике, нарочито у земљама у којима се политичко-правна уређења драстично смјењују, и тиме извукли закључци важни за будуће политике.

Downloads

Објављено

2020-12-21

Како цитирати

Савић, А. Р. . (2020). Интердисциплинарни однос језика и политике (испрекидани еквилибријум и језичка политика у Босни и Херцеговини од 1945. до 1990). Анали Филолошког факултета, 32(2), 263–276. https://doi.org/10.18485/analiff.2020.32.2.14

Bрој часописа

Секција

Чланци