Stvaralaštvo na izvoru autentičnosti

Аутори

  • Danijela I. Grujić

DOI:

https://doi.org/10.18485/analiff.2023.35.2.4

Кључне речи:

autentično mišljenje, stvaralaštvo, egzistencija, filozofski razgovor,, estetika

Сажетак

Polazeći od stanovišta o autentičnom mišljenju ‒ fundamentalnosti mišljenja koje pita i delotvornoj spontanoj refleksivnosti pitajuće svesti kao osnovi sveukupne naše spoznaje, delanja i stvaralaštva – i sloma stare metafizike i njenih predstava o stvaralaštvu čoveka u radu se promišlja egzistencijalni rizik stvaraoca u povesno neponovljivom osluškivanju vlastitih pitanja. U propitivanoj izvesnosti ovog rizika nailazi se na strah od sopstvenog pitanja i strah od stvaranja, u osnovi na strahove od slobode, ali i na teškoću da se čovek izbori sa patnjom i potresenošću vlastitim razornim pitanjem i činom stvaranja – sa svojom autentičnošću.

Stavljajući u središte razmatranja produktivni aktivitet pitanja koji vlastitom potresnošću izaziva biće, podstiče razmatranje raznovrsnih mogućnosti i dotiče ono nepostojeće još-ne-biće, razvija se misao o pripremajućem misaonom toku stvaranja nečeg novog u životnoj neizvesnosti stvaraoca. Tek autentično stvaralaštvo, a u tom smislu se i filozofsko delo posmatra iz obzorja stvaralaštva, ostvaruje pun kapacitet autentičnog mišljenja svedočeći o njegovom imanentno poetičkom karakteru. Jer kada misleći autentično nosimo vlastitu postojanost, riskantnost i nedovršenost u području stvaralačkog događanja iskušavamo najveću blizinu nadilaženja vlastite egzistencijalne podvojenosti. Tom području izvorno pripada i filozofski razgovor u kome se događa duboki i lomni preobražaj sagovornika, u osnovi ‒ filozofija kao slobodno filozofsko istraživanje. Sloboda u medijumu mišljenja je tu prisutna kao primarna filozofska stvarnost iskušavajućeg mišljenja u dijaloškom zajedništvu.

Downloads

Објављено

2023-12-12

Како цитирати

Grujić, D. I. (2023). Stvaralaštvo na izvoru autentičnosti. Анали Филолошког факултета, 35(2), 41–50. https://doi.org/10.18485/analiff.2023.35.2.4

Bрој часописа

Секција

Чланци