Фразеологизми са зоонимом као компонентом у албанском и бугарском језику

Аутори

  • Анђела М. Марковић
  • Кристина З. Манић

DOI:

https://doi.org/10.18485/analiff.2023.35.2.13

Кључне речи:

фразеологизми, зоонимска фразеологија, људске особине, албански језик, бугарски језик

Сажетак

Овај рад се бави упоређивањем фразеологизама у албанском и бугарском језику који у свом саставу садрже компоненту зоонима, a служе за експресивно означавање људских особина. Зоонимска фразеологија указује на културолошку важност и креативност у одабиру зоонима при стварању одређених фразеологизама. Ови фразеологизми се везују за различите домаће или дивље животиње, птице, инсекте и др. Овакви типови фразеологизама често су и носиоци одређених стереотипа, а као такви пружају увид у специфичан менталитет и културу Албанаца и Бугара, који деле заједничку балканску језичку основу.

Анализирани примери тематски су класификовани према врсти животиње која улази у њихов састав. Они се граде на основу поређења које прелази у метафору. Једни од њих показују позитивне особине животиња, преко којих људи изражавају своје ставове и осећања, док се на основу других негативних карактеристика изражавају особине непријатеља, злих и тврдоглавих људи итд.

Контрастивном анализом ових примера долазимо до закључка да се највећи број фразеологизама односи на категорију негативних људских особина.

Разлог спровођења овакве анализе лежи у томе што сматрамо да постоји недовољна истраженост међусобних фразеолошких односа на албанско-бугарском језичком пару, а који су од великог значаја како за студенте који се баве изучавањем ових језика, тако и за боље разумевање сличности и разлика у култури ова два суседна народа.

Downloads

Објављено

2023-12-12

Како цитирати

Марковић, А. М., & Манић, К. З. . (2023). Фразеологизми са зоонимом као компонентом у албанском и бугарском језику. Анали Филолошког факултета, 35(2), 155–171. https://doi.org/10.18485/analiff.2023.35.2.13

Bрој часописа

Секција

Чланци