Зен мач: утицај зен будизма на јапанско мачевалаштво

Аутори

  • Соња С. Вишњић Жижовић

DOI:

https://doi.org/10.18485/analiff.2019.31.1.21

Кључне речи:

Јапан, мачевалаштво, зен будизам, празнина, не-ум, Мусаши, Муненори, Сохо

Сажетак

Уметност мачевања у Јапану развијала се још од 12. века, а њено усавршавање било је једно од ствари које је највише заокупљивало владајућу класу Јапана. Сâм период Камакура тесно је повезан са зеном који је, управо тада, први пут уведен у Јапан као независна школа будизма. Велики број ратника окупљао се око бројних зен учитеља а одговарао им је њихов једноставан и непосредан метод подучавања. Наиме, пошто су животи ратника били у сталној опасности, а мачеви једино оружје које је могло да одреди њихову судбину, у Јапану се уметност мачевалаштва развила до чудесног степена савршенства. Зен је умногоме допринео оваквом развоју вештине мачевања у Јапану, а многи мајстори су својим ученицима давали не само савете по питању техника, већ превасходно по питању њиховог менталног става, пре свега по питању њиховог односа према смрти.
Иако је свакако било доста познатих јапанских мачевалаца који су се трудили да рукују мачем по начелима зен будизма, будући ограничени простором, за потребе овог рада смо одлучили да обрадимо и упоредимо дела три мајстора – Мијамото Мусашија, Јагју Муненорија и Такуан Сохоа, који се сматрају најзаслужнијим за сједињење духа зена са духом мача. Надамо се да ћемо анализом њихових дела успети да укажемо на њихову прожетост зен будизмом, чија су основна начела – празнина, не-ум, једноставност, природност – утицали на бројне уметности вештине у Јапану, а у првом реду и на јапанско мачевалаштво.

Downloads

Објављено

2019-07-15

Како цитирати

Вишњић Жижовић, С. С. . (2019). Зен мач: утицај зен будизма на јапанско мачевалаштво. Анали Филолошког факултета, 31(1), 399–423. https://doi.org/10.18485/analiff.2019.31.1.21

Bрој часописа

Секција

Чланци