Razumevanje idioma kod mlađih i starijih odraslih osoba

Аутори

  • Maja P. Ivanović
  • Bojana J. Drljan

DOI:

https://doi.org/10.18485/analiff.2019.31.1.13

Кључне речи:

kasniji jezički razvoj, idiomi, semantika, sintaksa

Сажетак

U jeziku postoje ustaljeni izrazi koji se sastoje od dve ili više reči. Oni imaju jedinstveno značenje koje se ne može izvesti na osnovu značenja pojedinačnih reči od kojih su sastavljeni. Takve jedinice u leksikonu su idiomi. S obzirom na frekventnost njihove upotrebe, razumevanje idioma je od velikog značaja za uspešnu komunikaciju.
Cilj rada je bio da se ispita sposobnost razumevanja idioma kod odraslih osoba budući da radovi stranih autora iz ove oblasti ne ukazuju nedvosmisleno da li ova sposobnost opada sa godinama. Uzorak je činilo 57 ispitanika podeljenih u dve uzrasne grupe (od 20 do 25 i od 70 do 90 godina) kod kojih se razumevanje idioma procenjivalo na osnovu definisanja deset izabranih izraza i navođenjem situacije u kojoj bi se dati primer mogao upotrebiti. Dobijeni rezultati nisu pokazali da ova sposobnost opada s godinama, ali je utvrđeno da ona i kod mlađih i kod starijih osoba zavisi od stepena izloženosti idiomima, kao i od stepena semantičke prozirnosti samog izraza. Rezultati su utoliko dragoceniji jer se odnose na ispitivanje kasnijeg jezičkog razvoja izvornih govornika srpskog jezika, te pored teorijskog mogu imati i praktični značaj kod usvajanja sintaksičkih i semantičkih svojstava leksema i izraza, kao i u radu sa decom kod koje su uočeni različiti oblici razvojnih jezičkih poremećaja.

Downloads

Објављено

2019-07-15

Како цитирати

Ivanović, M. P., & Drljan, B. J. . (2019). Razumevanje idioma kod mlađih i starijih odraslih osoba. Анали Филолошког факултета, 31(1), 267–284. https://doi.org/10.18485/analiff.2019.31.1.13

Bрој часописа

Секција

Чланци